Styrs du av Mr Grumpy?
Låt mig presentera min inneboende...


Vi har alla en inneboende, hos några så har hen flyttat in i en liten etta hos andra har hen ett helt mansion som tar upp en större del av ditt inre...

Det jag syftar på är vår inre röst. Rösten som gärna vill sabotera för dig, som vill prata ner dig, som talar om hur usel du är eller hur du inte klarar av de mål som du satt upp eller de uppgifter du har framför dig.


Det är bara att acceptera att vi alla har en inre negativ röst, en liten Gremlin eller som jag kallar min inre röst - Mr Grumpy.


Hur stor plats har din inre röst? Har din Mr Grumpy tagit helt över? Kanske din inre röst är så öronbedövande vid tillfällen så du tom ger upp och en känsla av oduglighet och hopplöshet infinner sig? Eller har du kontroll på din Gremlin och är uppmärksam och kan stoppa och välja att inte lyssna på vad hen säger till dig?


Oavsett så måste vi lära oss leva med vår inre röst, men du kan välja själv hur stor plats du vill att rösten ska få - och ibland kan det krävas en del övning för att nå dit.


Låt mig ge dig ett exempel:


Du har precis blivit av med jobbet, ett jobb som du haft under en längre tid, ett jobb som du trivdes med men nu plötsligt förlorat. Du inser att du måste söka ett nytt jobb och börjar fundera vilka kvalitéer och färdigheter du har.


Då plötsligt dyker din inre röst upp som talar om dig hur dålig du är, och hur svårt du kommer att hitta ett nytt jobb, du har ju inget att erbjuda, du har ju inte sökt jobb på evigheter och hur ska du klara av att skriva en CV??!!

Tankarna snurrar och rösten blir högre och högre och till slut så ger du upp i tron på att du inget kan och aldrig kommer att hitta ett nytt jobb...


Känner du igen dig? Exemplet ovan är något tillspetsat men du kan helt säkert relatera till en liknande situation där din Mr Grumpy dök upp och överröstade och förstörde för dig.


Hur ska du då göra för att tysta din inre kritiker? Låt mig ge dig en övning som jag själv använt vid ett antal tillfällen tillsammans med klienter som jag coachat.


Identifiera och tysta din inre kritiker


Börja med att identifiera i vilka situationer och tillfällen din inre kritiker dyker upp?

Vad säger hen till dig? Med vilket tonfall? Hur högt? Hur lågt? Hur ofta?

Lär dig ifrågasätta din inre kritiker när hen dyker upp, "aha nu kommer du igen..!"