Känslan när kronan ramlar ner...


Som coach är det min främsta uppgift att skapa en trygg avslappnad miljö där aktiv lyssning spelar huvudrollen. Att ställa kraftfulla frågor, sammanfatta spegla tillbaka samt utmana min klient i nya tankebanor - att sätta mina värderingar helt åt sidan, att vara 100% närvarande i samtalet med min klient.


Mitt jobb är att vägleda, inte styra samtalet - inte ta över.

För en tid sedan så genomförde jag ett samtal med en klient där jag kände att vi gick i cirklar, samtal efter samtal så försökte jag som coach hitta nya infallsvinklar i samtalet. Jag gav hemuppgifter och vred och vände på samtalet allt för att samtalet och klientens utveckling och det satta målet skulle "tas".


Att jobba som coach krävs att du har tålamod - utveckling samt beteendeförändring tar tid.


Genom att vägleda klienten samt tända upp nya lampor visa nya vägar,

utforska nya tankebanor - så ger vi nycklar på vägen.

Dessa nycklar är ny kunskap som klienten sedan börjar använda på sin förändringsresa - coaching är en resa mot en satt destination, ibland med många stopp, omstarter och omvägar...


Det är först när du blir uppmärksam på nya banor i ditt tänkande, nya infallsvinklar samt börjar att prova din nyvunna kunskap som förändringen startar.

Utvecklingshjulet nedan, hämtat från Coaching, Vad, Varför, Hur - Susann Gjerde, ger en översiktlig bild över utvecklingsprocessen.

Utforskning - Igångsättning - Uthållighet.


Som coach möter jag klienten precis där den är, varje stadie kräver olika tillvägagångssätt i coachingprocessen. Samtalet handlar om klienten och klientens motivation till förändring och nå det satta målet. Det handlar även om hinder, resurser och framförallt tid.


Det finns såklart så mycket mer att skriva om detta men jag skulle framförallt i detta inlägg vilja lyfta fram vikten av att lyssna.

När jag skriver lyssna, då menar jag att på riktigt och fullt ut ägna sin uppmärksamhet till den som du lyssnar på.

Det är först när du lägger dina egna snurrande tankar åt sidan och vi är fullt närvarande i samtalet magi kan och oftast uppstår.


Jag fullkomligt älskar uttrycket som jag fick lära mig av Karolina Palmberg, när du tänker och inte blir avbruten är det som att surfa, tanken surfar på en våg och blir du inte avbruten så kommer nästa våg av tankar