Ge inte upp din gamla vana

Updated: Mar 1, 2020


Du har säkert själv sagt det... "jag ska sluta med denna ovana", "jag måste bli av med den här ovanan....." eller något liknande. Faktum är att vi slutar inte en vana, vi byter vår vana med ett annat beteende/beteendemönster. Ett enkelt exempel är, "jag ska börja träna!". Om du inte har tränat förut eller tränat långt tidigare i ditt liv så har du ett beteende att just inte träna. Hänger du med? Ok, låt mig förklara.


Något har hänt eller du har helt enkelt tagit ett beslut att du ska börja träna. Fram till dess att du tagit detta beslut så har du haft ett beteende att inte träna. Oftast när vi ska börja träna så ser vi efter en träningsform som passar, ett gym som du vill träna på, coola träningskläder och antalet pass du vill träna per vecka. Du kanske sätter upp ett mål med din träning, vart vill du nå med din träning. Viktnedgång, viktuppgång, mer muskelmassa etc.. Alla dessa faktorer är givetvis viktiga för att du ska lyckas men det som oftast glöms bort är just beteendet. Du bryter inte en vana, du startar ett nytt beteende!


Så, låt oss se lite närmare på detta. Fram tills nu har du varit en "icke tränande" person. Att vara icke tränande innebär ett visst beteendemönster. Återigen, när du nu tagit beslutet att du ska börja träna så behöver du identifiera vilket beteende du har i f h till träning i dagsläget och sen ändra ditt beteende så du går från "icke tränande" till en "tränande person".

Nuläge - situation


Du har tagit ett beslut att du ska börja träna. Du har bestämt dig för att träna två gånger/vecka. Du har bestämt dig vilken träningsform du ska prova/satsa på. Du har inhandlat grymma träningskläder. Det där med att börja träna har ju alltid funnits där men jag har ju aldrig haft tid.


Nuläge - tankar


Jag känner mig taggad och samtidigt nervös, jag har inte tränat på år och dar och har inte en aning om vilka övningar jag ska göra. Tänk om jag gör fel? Med mitt späckade schema kommer jag aldrig hinna med träningen. Det verkar ju ganska jobbigt.


Nuläge - känslor


Sjukt kul att äntligen få komma igång, ajrå, jag får ont i magen på att tänka på om jag gör fel, tänk om alla tittar på mig, det här känns obehagligt, jag blir rädd av tanken på att gå in på ett gym - jag har ju inte varit där på flera år...

Tänk om jag misslyckas, ska jag verkligen försöka...?


Nuläge - handlingar


Det kä