Biceps i all ära men glöm inte hjärnan

Vi blir matade dagligen med hur viktigt det är att träna vår kropp för att må bra. Otalet övningar finns att tillgå och vi fattar att vi ska äta rätt och röra på oss för att våra kroppar ska hålla och må bra.

Men hur mycket tränar du hjärnan? Du kommer inte framåt, du når inte din mål och du förändrar inte beteenden utan att du tränar din hjärna. 


Varje dag tänker vi cirka 65 000 tankar utav av dessa tusentals tankar är 95% de samma som föregående dag. 


En tanke startar med en bild som sedan kopplas till en känsla som i sin tur blir till en handling.

Det är bla våra erfarenheter, uppväxt, värderingar som koppar känslan till denna tanke. Vi värderar saker utifrån våra erfarenheter och uppväxt. Detta går blixsnabbt. Tanke - Känsla - Handling.


För att kunna förändra ditt beteende och komma framåt så måste du bli medveten om dina tankar och handlingar och sen förändra dem.

Men låt oss se närmare på hur du kan träna dig till att utvecklas, träna dig till att gå framåt...

All utveckling sker utanför din komfortzon. För att utvecklas och komma vidare så måste du bli obekväm, ibland riktigt obekväm. 


Om vi ska göra något som vi känner oss obekväma eller helt enkelt rädda för så kommer dina sinnen att signalera detta på flera sätt. Du kommer att få ökad puls, svettas, bli rädd och kanske tom få katastroftankar - att det värsta kommer att hända. Dessa är tankar, tankar är just bara tankar, något som kan skrämma dig men inte skada dig. Det är när vi går emot dessa, lär oss att det är bara vårt signalssystem som försöker skrämma upp oss som vi går framåt och övar upp vårt mod och därmed utvecklas.


Precis som du inte kan lyfta 50 kilo efter ett besök på gymmet så krävs det träning. 

Sätt dig i obekväma situationer - varje dag, och lär dig identifiera tankarna som försöker stoppa dig och skrämma dig. När du väl har varit obekväm så utvärdera situationen, 


- Vad hände? 

- Hur kände jag? 

- Varför kände jag som jag gjorde?

- Hur agerade jag i situationen?

- Vad kunde jag gjort annorlunda?

- Vad kan jag göra bättre nästa gång?


Med denna enkla övning så lovar jag att du kommer att träna din hjärna till att våga nya saker och återigen - utvecklas.För att mod är en muskel och muskler behöver träning.

Låt inte dina mentala spöken hindra dig från att gå framåt..