Älska vara rädd

Nedanstående text är inspirerad av min stora idol och förebild Johannes Hansen.

Det är när du förstår att det är dina rädslor som står i vägen för att ta dig i mål som du börjar göra jobbet...Utveckling ska göra ont. Du kan inte gå framåt utan att bli utmanad och bli rädd. 

Du har satt din plan, du är redo att sätta igång, du känner dig motiverad och taggad men inget händer - du kommer inte vidare, känner du igen dig? Du gör allt annat än saker som för dig vidare mot ditt mål. Du skapar avancerade excel ark och skapar planer och strategier men du gör inte jobbet - varför?

När du bestämt dig för något, satt ett mål och lagt en plan så kommer du möta motstånd. Du kommer träffa på människor i din omgivning som inte alls tror på dig som kommer tvivla på dig. Det är just dessa människor du ska motbevisa. Det är hos dessa du finner ditt driv att gå vidare, ditt bränsle att gå framåt. För att göra detta krävs mod, mod att gå din egen väg. Som min favvo mentala tränare Johannes Hansen ofta säger - mod är en muskel, precis som fysiska muskler så går din mentala modmuskel att träna upp. Tränar du inte din modmuskel så kommer du ej heller ta det stora vågade kliven på väg mot ditt mål.

Vår kropp är programmerad sedan urminnes tider att skydda oss från faror. När du ska göra något som du ej gjort förut, något helt nytt, något som du känner dig riktigt obekväm med så kommer din kropp agera automatiskt med att signalera fara. Du kommer få puls, bli andfådd, svettig och kanske få katastroftankar - din kropp signalerar fara.

Det är när vi tränar vårt mod, går emot dessa rädslor vi går framåt och vår modmuskel växer. Det är när vi förstår att det är bara vår kropp, som sedan urminnes tider, är programmerad att skydda oss från fara som vi kan komma vidare och gå framåt.

Så nästa gång du ska göra den där presentationen som du är sjukt nervös inför. Nästa gång du ska på den där intervjun som du är sjukt nervös inför. Nästa gång du ska göra det där samtalet som du skjutit på så länge.

Då ska du ha i bakhuvudet att det är bara din kropp som försöker skrämma upp dig.

Gå emot dessa tankar och du tränar din modmuskel.

Gå emot dessa tankar och du går framåt och kommer lite närmare målet!